Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.

gyertya 

SZENTÍRÁSOZÁS

Kedves Testvérek!

Valaki felvetette, hogy jó volna a honlapunkon keresztül is segítenünk, hogy minél többen ismerheddék meg a szentírási részekben való elmélyedést azon a módon, ahogyan a Vinculumban avval találkozott. Mivel ez valóban alapvetö gyakorlat a Közösségünkben, ennek legegyszerűbb módját választottuk, mégpedig azt, hogy egy havonta tartott találkozó alkalmával történö szentírásozást felvesszük és itt írásban közöljük. Reméljük, hogy valóban segíteni fog abban, hogy új és új gondolatok ébredjenek Bennetek az aktuális evangéliumi szakasszal kapcsolatban. Jellemzöen mindig egy elhatározással szoktuk zárni az elmélkedésünket, ami a következö hónap idejére megvalósítandó programot jelent számunkra.

Lk 16, 1-13                    2022. október

 

1 A tanítványoknak pedig ezt mondta: »Egy gazdag embernek volt egy intézője. Bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. 2 Erre magához hívatta és azt mondta neki: ‘Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem lehetsz tovább az intézőm!’ 3 Az intéző ezt mondta magában: Mitévő legyek, hisz uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. 4 Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek a házukba, miután elmozdított az intézőségből. 5 Magához hívta tehát urának minden egyes adósát, és megkérdezte az elsőtől: ‘Mennyivel tartozol uramnak?’ 6 Az így felelt: ‘Száz korsó olajjal.’ Erre azt mondta neki: ‘Fogd adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet!’ 7 Azután megkérdezte a másikat: ‘Hát te mennyivel tartozol?’ Az így válaszolt: ‘Száz véka búzával.’ Erre azt mondta neki: ‘Fogd adósleveledet, és írj nyolcvanat!’ 8 Az Úr megdicsérte a hamis intézőt, hogy okosan cselekedett; mert a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. 9 Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonnal, hogy amikor az elmúlik, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. 10 Aki kicsiben hű, a nagyban is hű; és aki a kicsiben gonosz, az a nagyban is gonosz. 11 Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? 12 És ha a máséban nem voltatok hűek, akkor ki adja oda nektek azt, ami a tiétek? 13 Egy szolga sem szolgálhat két úrnak; mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.«

A – Abszolút nem értettem. Olvastam valami kulcsot ehhez a dologhoz, mert nem értettem, miért dicséri meg Jézus ezt az intézőt: „Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból…” Ezt a fordítást félre lehet érteni. Tehát, szerezzetek magatoknak barátokat azok között, akik a hamis mammonban élvezkednek…

B – Tehát a kortársak között.

A – De ezt én nem értettem eléggé. Olvastam valami olyasmit, hogy szerezzetek barátokat a hamis mammon által. Tehát, nem arról van szó, hogy a hamis mammon imádata által. Itt sem erről van szó. Lényegében életveszélyben van az intéző. Semmi máshoz nem ért, mint a pénzhez meg a ravaszkodáshoz. Így valahogy el tudtam fogadni, hogy egy szélsőséges egzisztenciális helyzetben van és azért kap dicséretet, hogy a maga módján cselekedett okosan. Tehát mindent elkövet, semmi fáradságot nem spórol meg, nem adja fel és nagy-nagy szívóssággal cselekszik. A kitartást akarja Jézus példaként elénk állítani. Az sem könnyű, hogy miért kell barátokat szereznünk. Azért, hogy amikor meghaltok, „…befogadjanak titeket az örök hajlékba”. Nem azt mondja, hogy a világból szerezzetek barátokat, mint testvér a testvérét, barát a barátját, hanem a hamis mammonból. Tehát nem jó dolgot csillant fel és mégis azt mondja, hogy azért, hogy befogadjanak titeket az örök hajlékba. Szerintem nagyon nehéz ezt jól érteni.

B – Engem az zavar, hogy a máséból ad, nekem meg az a fontos, hogy a magaméból adjak.

C – De itt azt mondja, hogy „…a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.” A világ fiai okosabbak a maguk módján, mint a világosság fiai, mert a világ fiainak az a fontos, hogy itt az élethez minden meglegyen, az anyagi meglegyen, a biztonság meglegyen. Ő a maga módján ezért mindent megtesz. A világosság fiainak az kéne fontos legyen, hogy az üdvösség meglegyen és azért mindent meg kéne tegyenek, de nem tesznek meg. Nem tesznek meg! Tehát, a világ fiai, a maguk szűk látókörével jobban törnek a céljuk felé, mint a világosság fiai. Szerintem nem is az baj, hogy nem törünk a cél felé, hanem az, hogy nem látjuk a célt. Mert, ha látnánk, mi is törnénk feléje, de jobban látjuk a világ fiainak céljait, mint a világosság fiainak célját.

D – Nekem eszembe jutott, amit a páter Palánkay javasolt az Aszketikában, hogy ha egy baj ránk szakad, akkor nem elmenekülni kell, hanem szembe nézni a nehézséggel, felmérni a lehetőségeket és bedobni minden erőnket. Persze hozzá teszi még, hogy hinni kell a kegyelem erejében. Tehát a világ fiai jól csinálják a maguk módján, csak rossz cél érdekében. Vagyis, hogy nem menekülnek, hanem szembe néznek a nehézséggel. Felmérik, hogy mire van lehetőségük (jelen esetben csalásra) és bedobják a saját erőiket. Ha mi is a jó érdekében mindent megcsinálnánk, az nagyon jó lenne.

E – A 10-12. versben van a kulcs leírva: Aki kicsiben hű, a nagyban is hű; és aki a kicsiben gonosz, az a nagyban is gonosz. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit?” Ez nálunk megfordul. A hamis mammon értékeit tartjuk nagyra. Nem az az igazi érték a szemünkben, aminek lenni kéne. Ha a dolgok a helyükre kerülnek, akkor tudunk jól választani. „…akkor ki adja oda nektek azt, ami a tiétek?” Tehát a birtoklásról is szó van. Mi az enyém? Amit megeszem, amit birtokba veszek, ami fölött győzelmet tudok aratni…az az enyém a világ szemében. Ki adja oda azt, ami az igazi? „…ami a tiétek”. Mi a miénk? Az üdvösség.

C – Az az, ami nem lebeg a keresztények szeme előtt. Annyira döbbenetes, hogy a Páter mond egy mondatot valahol, miszerint az utóbbi időkben az Egyház szemlélete a megváltás és az üdvösség közül csak a megváltás művére koncentrál, és az üdvösséget magát meg szinte elfelejti. Leragadunk a kereszt áldozatnál és elfelejtjük, hogy miért történt mindez. Ezért felejt mindent az ellangyosodott keresztény világ, mert már csak az áldozat fájdalmát látja és nem fogja fel, hogy miért történt az áldozat. Szerintem ez az evangéliumi rész is erről szól. A világosság fiai nem fogják fel, hogy mi az, ami az övék, amiért küzdeniük kellene.

E – Igen. Ez mindenféle nehézségben előjön. Akár a család, akár a papok, akár a magunk gyengeségeit nézed, mindig arról van szó, hogy amink van, azt nem becsüljük meg. Azt, ami a kincs; hogy a pap, pap lehet, hogy a házasságunk az szentség, a család egy kincs. Muszáj annak veszendőbe menni ahhoz, hogy egy kicsit kapaszkodjuk utána?

D – Azt gondolom, hogy a nagy tömegek nem fogják fel az üdvösségnek a mibenlétét. A földi élet utáni életre nem vágyakoznak, mert egyszerűen nem tudják elképzelni a saját anyagias szemléletükkel, hogy az mi. Én nagyon sokszor hallottam vallásos emberektől, hogy: Túlvilági élet? Én arra nem vágyom. De hogy is vágyna, mikor nem tudja, hogy mi a tartalma. Mi van ott jó nekem? – kérdik.

C – Világos. Nem esik sok szó, az üdvösségről. Megálltunk a kereszt áldozatnál és nem mentünk tovább.

D – Úgy gondolja, hogy Isten nem szereti annyira, nincs vele barátságban, vagy nincs vele kapcsolatban, akkor miért törekedjen arra, hogy egy örökkévalóságon keresztül vele éljen?

B – Meg túl komfortos az életünk. Megvan mindenünk. Talán, ha mi lennénk Ukrajnában, akkor másként gondolkodnánk. Az, aki szükséget szenved, hamarabb odafordul a Jó Istenhez. Nem?

C – De igen, vagy azt mondja, hogy elvette tőlem az Isten.

B – Van ilyen is, de én azt érzem, hogy a nagymamám világában sokkal inkább egymásra voltak szorulva az emberek, egymás támogatására lelkileg is, meg anyagilag is. Most inkább bízunk mindent alapítványokra, hivatalokra, de kevesen érzik, hogy egymással közvetlenül meg kéne osztaniuk bármit is.

C - Most először jutott eszembe a hamis mammonban szerzett barátokról az, hogy édesapám nyugati fogságba került a világháborúban és elsők közt volt, akiket nem automatikusan vittek a Gulagra. Igazoló bizottságok álltak fel, és akit nem ítéltek kémnek (mert azt gondolták, hogy nyugat csak a kémeket kímélte meg), csak azok térhettek vissza a normál életbe. Édesanyám sokszor emlegette, hogy milyen nagy számban siettek az apukámat igazolni mindenféle emberek (korábbi üldözöttek és nem üldözöttek), akik emberségéért álltak mellé és aktuálisan ilyen-olyan pozícióba kerültek. Tehát abban a borzasztó és hamis világban azok a kincsek, amiket az én apukám, mint ember gyűjtött, valós értékeknek bizonyultak. Barátokat gyűjtött a vészterhes időkben, bár nem azért csinálta.

A – Az én apukámat is egy számára jelentéktelen megnyilvánulása miatt igazolta valaki. Sosem lehet tudni.

C – Igen Élni kell a keresztény életet. Nem csak beszélni kell róla. Hitelesen élni kell.

 

A világosság fiaiként lankadatlanul törjünk valós célunk, az üdvösség felé!